Indian Freedom Struggle 🇮🇳

 Quiz 09: Indian Freedom Struggle 🇮🇳

  1. In which year did India gain independence?
    Ans: 1947

  2. Who gave the slogan “Quit India”?
    Ans: Mahatma Gandhi

  3. What was the name of the movement started in 1942?
    Ans: Quit India Movement

  4. Who founded the Indian National Congress?
    Ans: A.O. Hume

  5. Who was the first Prime Minister of independent India?
    Ans: Jawaharlal Nehru

  6. What was the major incident in 1919 where innocent Indians were killed?
    Ans: Jallianwala Bagh Massacre

  7. Who formed the Indian National Army?
    Ans: Subhas Chandra Bose

  8. Which act gave India its independence?
    Ans: Indian Independence Act 1947

  9. What was the name of the ship that carried Indian revolutionaries?
    Ans: Komagata Maru

  10. Who led the Dandi March?
    Ans: Mahatma Gandhi



Post a Comment

Please Select Embedded Mode To Show The Comment System.*

Contact Form