Quiz 07: Hindi Diwas 📝

 Quiz 07: Hindi Diwas 📝

  1. When is Hindi Diwas celebrated?
    Ans: 14th September

  2. In which year was Hindi declared the official language of India?
    Ans: 1949

  3. Who is known as the father of modern Hindi literature?
    Ans: Bharatendu Harishchandra

  4. Hindi is written in which script?
    Ans: Devanagari

  5. What percentage of Indians speak Hindi as their first language?
    Ans: Around 43%

  6. Name a famous Hindi poet of the Chhayavad era.
    Ans: Jaishankar Prasad

  7. Which ministry organizes Hindi Diwas celebrations?
    Ans: Ministry of Home Affairs

  8. What is the theme of Hindi Diwas usually focused on?
    Ans: Promotion of the Hindi language

  9. What is the Hindi word for ‘language’?
    Ans: Bhasha

  10. What is the Hindi word for ‘country’?
    Ans: Desh



Post a Comment

Please Select Embedded Mode To Show The Comment System.*

Contact Form